Karmelowe macchiato

0 komentarze

Ta przepyszna i nieprzyzwoicie słodka kawa to idealna propozycja na rozgrzanie i osłodzenie życia w okresie jesienno-zimowym. Smak toffi jest chyba jednym z najtrafniejszych połączeń, jaki można dobrać do smaku espresso. Polecam ją jako drugie śniadanie lub podwieczorek w duecie z karmelowym cukierkiem typu Krówka lub klasycznym batonikiem Pawełek o smaku toffi z wytwórni Wedla. 

Składniki na jedną porcję:
  • pojedyncza (30 ml) lub podwójna (60 ml) porcja espresso
  • 200 ml zimnego mleka UHT o zawartości tłuszczu 3,5%
  • 2 łyżki sosu toffi

Wykonanie:
Na dno podgrzanej szklanki do kawy latte nalewamy 2 łyżki sosu toffi. Następnie za pomocą dyszy parowej spieniamy mleko. Gdy mleko będzie spienione, przelewamy je do naczynia. Przygotowujemy espresso i wlewamy je powoli i delikatnie do szklanki, aby utworzyć charakterystyczne warstwy. Wierzch mlecznej pianki możemy przyozdobić sosem toffi. Przed wypiciem mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.


Smacznego!

Kawa pomarańczowa

0 komentarze

Rozgrzewająca, słodka, z delikatnie kwaskową nutą, idealna na zimową aurę. A że obecnie mamy sezon na cytrusy, nie problem wykonać we własnym zakresie kandyzowaną skórkę pomarańczy.

Składniki na jedną porcję:
  • pojedyncza (30 ml) lub podwójna (60 ml) porcja espresso
  • 200 ml zimnego mleka UHT o zawartości tłuszczu 3,5% (szukajcie go w tesco)
  • łyżka kandyzowanej pomarańczy
  • pół kostki mlecznej czekolady

Wykonanie:
Na dno podgrzanej szklanki do kawy latte nakładamy łyżkę kandyzowanej pomarańczy. Następnie za pomocą dyszy parowej spieniamy mleko. Gdy mleko będzie spienione, przelewamy je do naczynia. Przygotowujemy espresso i wlewamy je powoli i delikatnie do szklanki, aby utworzyć charakterystyczne dla caffe latte 3 warstwy. Na wierch pianki nakładamy startą na drobnych oczkach połowę kostki mlecznej czekolady. Przed wypiciem dobrze jest wszystko wymieszać, gdyż wtedy smaki połączą się ze sobą. Szczególnie ciekawego smaku nabiera skórka pomarańczy przesiąknięta kawą.


Smacznego!

Twaróg z miodem i orzechami włoskimi

3 komentarze

Tę potrawę uwielbiam wcinać na śniadanie. Ponieważ jestem łasuchem, szczególnie lubiącym słodkie, ale jednocześnie staram się trzymać jakiś umiar, uwielbiam zasłodzić się z samego rana, bo podobno rano węglowodany przyswajalne są najszybciej :-) No i z punktu widzenia dietetyki i zdrowego żywienia moim zdaniem jest całkiem w porządku - mnóstwo białka z twarogu, dobre tłuszcze z orzechów i zdrowe węglowodany z miodu.

Składniki na jedną porcję:
  • 300 g chudego twarogu
  • 2 łyżki miodu rzepakowego
  • spora garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Do naczynia rozdrabniamy twaróg. Następnie bierzemy orzechy, zgniatamy je w dłoni i dodajemy do twarogu, delikatnie mieszamy. Teraz dodajemy miód i staramy się wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i wszystkie składniki delikatnie zmiękną na skutek połączenia ze sobą.
Na finał możemy przyozdobić niecałą łyżką miodu i rozsmarować ją delikatnie na powierzchni, a na to wszystko położyć kilka orzechów włoskich.



Smacznego!


Lubię to!

0 komentarze

Wszystkich odwiedzających mojego bloga gorąco zapraszam do polubienia "fanpejdżu" na portalu facebook. Link do profilu znajduje się w menu po prawej stronie.

Makowiec

1 komentarze

Po prostu nie wyobrażam sobie świąt bez zawijanego makowca. Czekam na niego cały rok, by w końcu w okresie świątecznym móc delektować się jego smakiem.

Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 10 dag drożdży
  •  6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 10 dag roztopionego masła
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dolać szklankę ciepłego mleka. Dodać łyżkę mąki i poczekać, aż wyrosną.




Żółtka utrzeć z cukrem.


Połączyć z resztą składników i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno podwoić swoją objętość.




Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i z każdą rozwałkować na średniej wielkości placki, na które nakładamy przygotowaną masę makową. 

Składniki na masę makową:
  • 1 kg suchego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dużych łyżek miodu (można więcej w zależności od smaku)
  • 20 dag rodzynek (ja użyłem jumbo i koktajlowej)
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 20 dag migdałów
  • 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej
  • 6 białek
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na noc do moczenia. Rano wylać na sito i odczekać, aż dokładnie odcieknie. 
Zmielić w maszynce trzykrotnie na drobnym sitku.


Dodajemy bakalie, cukier, miód oraz ubite białko i delikatnie wszystko mieszamy.


Masę nakładamy na rozwałkowane ciasto i zawijamy w roladę.




Powstałe rolady owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając miejsce na wyrośnięcie ciasta po bokach. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180-190ºC. W końcowej fazie pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone. Patyczek powinien być suchy. Jak ktoś lubi może polać lukrem.


 Smacznego!

 
  • Kawiarnia Aron © 2012