Babka drożdżowa

0 komentarze

Jak święta bożego narodzenia nie mogą obejść się bez makowca, tak Wielkanoc nie może się odbyć bez babki!

Składniki na zaczyn:
  • 40 g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto:
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • półtorej szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka cukru
  • 10 żółtek
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 szklanka rodzynek

Składniki na lukier:
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka wody
  • szklanka cukru pudru

Wykonanie:
Drożdże włożyć do miski, zalać ciepłą wodą i zasypać cukrem i odstawić do wyrośnięcia.
W dużej misce umieści 2 szklanki mąki, ciepłe mleko i sól. Dokładnie wymieszać. Wlać zaczyn i ponownie wymieszać. Dodać cukier, żółtka, masło, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, aromat i resztę mąki. Dobrze wyrobić - przez około 15 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na mniej więcej 4 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W wyrośniętym cieście zrobić wgłębienie i wsypać do niego rodzynki. Ponownie wyrobić.
Formę na babkę wysmarować masłem. Formę napełnić ciastem do 1/3 wysokości. Odstawić do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Przygotować lukier. Rum wraz z wodą należy podgrzać w rondelku i wlać do cukru pudru, a następnie utrzeć na gładką, lejącą się masę i polać nią babkę.


Smacznego!

Mazurek pomarańczowy

0 komentarze


Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 160 g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka

Składniki na masę:
  • 500 g cukru
  • 5 pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 100 g batonika marcepanowego w czekoladzie
  • tabliczka białej czekolady

Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto - wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Owinąć je folią i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy lub jak w moim przypadku formy. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.


Batonik marcepanowy posiekać i wyłożyć nim upieczone ciasto.
Czas na masę pomarańczową. Cytrusy sparzyć gorącą wodą. Jedną pomarańczę pokroić w plastry. Z reszty cytrusów zetrzeć skórkę (pozostawiając jasną część), a następnie obrać, usunąć pestki i drobno posiekać lub zmiksować. Dodać cukier. Całość gotować w rondlu. Dołożyć wcześniej pokrojoną w plastry pomarańcze i doprowadzić do jej zeszklenia. Delikatnie wyłowić plastry pomarańczy, a resztę gotować do uzyskania gęstej konfitury. Odstawić do wystudzenia, po czym wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Na koniec przyozdobić plastrem pomarańczy i polać rozpuszczoną białą czekoladą.








Smacznego!

Pascha

2 komentarze

Szybko, łatwo i przyjemnie - tak można scharakteryzować ten deser, ponieważ nie wymaga on pieczenia i w krótkim czasie można się delektować pysznym kremowym przysmakiem. 

Składniki na 3 porcje:
  • 500 g twarogu lub serka twarogowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 duża garść rodzynek
  • około 10 sztuk suszonych moreli
  • 4 łyżki migdałów
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy

Wykonanie:
Twaróg zmiksować razem z cukrem.
Laskę wanilii delikatnie rozciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć. Morele pokroić na małe kawałeczki. Jedną łyżkę migdałów posiekać na drobne kawałki.
Posiekane migdały, owoce, skórkę pomarańczy i miąższ z wanilii dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do pucharków.
Resztę migdałów uprażyć na suchej patelni, następnie ostudzić i posypać nimi wierzch deserów. Odstawić do schłodzenia w lodówce na jakieś pół godziny.
Tuż przed podaniem ozdobić łyżeczką skórki pomarańczowej.


 Smacznego!

Caffe Noche

0 komentarze

Autorem tego deseru kawowego jest Paul Bassett, uznany australijski barista.Swego czasu na tvn24 nadawany był jego program "Świat kawy", i to właśnie tam zobaczyłem ten przepis. Od razu mi się spodobał więc postanowiłem, że kiedyś będę musiał go skopiować. No i tak też się stało. Idealnie dobrane smaki komponują się w coś nieprzyzwoicie słodkiego i smacznego - musicie spróbować.

Składniki na jedną porcję:
  •  podwójne espresso (60 ml)
  • 2 łyżki tłustej śmietany (najlepiej 36% lub więcej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki nutelli
  • duża garść orzechów laskowych
  • kilka biscotti (http://kawiarnia-aron.blogspot.com/2012/12/biscotti.html ale lepiej przygotujcie wersję bez owoców z samymi migdałami, specjalnie do tego przepisu takie właśnie zrobiłem)

Wykonanie:
Śmietanę ubijamy z miodem, po czym wstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Orzechy prażymy na patelni i rozbijamy je na nierówne większe i mniejsze kawałki.
Do podgrzanego naczynia nakładamy nutellę i nalewamy na nią espresso.
Nakładamy wcześniej ubitą śmietanę, posypujemy orzechami i zanurzamy biscotti do samego dna i możemy bardzo delikatnie wymieszać.


Smacznego!

 
  • Kawiarnia Aron © 2012