Babka drożdżowa

Jak święta bożego narodzenia nie mogą obejść się bez makowca, tak Wielkanoc nie może się odbyć bez babki!

Składniki na zaczyn:
  • 40 g drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto:
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • półtorej szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka cukru
  • 10 żółtek
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 szklanka rodzynek

Składniki na lukier:
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka wody
  • szklanka cukru pudru

Wykonanie:
Drożdże włożyć do miski, zalać ciepłą wodą i zasypać cukrem i odstawić do wyrośnięcia.
W dużej misce umieści 2 szklanki mąki, ciepłe mleko i sól. Dokładnie wymieszać. Wlać zaczyn i ponownie wymieszać. Dodać cukier, żółtka, masło, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, aromat i resztę mąki. Dobrze wyrobić - przez około 15 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od miski.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na mniej więcej 4 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W wyrośniętym cieście zrobić wgłębienie i wsypać do niego rodzynki. Ponownie wyrobić.
Formę na babkę wysmarować masłem. Formę napełnić ciastem do 1/3 wysokości. Odstawić do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Przygotować lukier. Rum wraz z wodą należy podgrzać w rondelku i wlać do cukru pudru, a następnie utrzeć na gładką, lejącą się masę i polać nią babkę.


Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012