Caffe Noche

Autorem tego deseru kawowego jest Paul Bassett, uznany australijski barista.Swego czasu na tvn24 nadawany był jego program "Świat kawy", i to właśnie tam zobaczyłem ten przepis. Od razu mi się spodobał więc postanowiłem, że kiedyś będę musiał go skopiować. No i tak też się stało. Idealnie dobrane smaki komponują się w coś nieprzyzwoicie słodkiego i smacznego - musicie spróbować.

Składniki na jedną porcję:
  •  podwójne espresso (60 ml)
  • 2 łyżki tłustej śmietany (najlepiej 36% lub więcej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki nutelli
  • duża garść orzechów laskowych
  • kilka biscotti (http://kawiarnia-aron.blogspot.com/2012/12/biscotti.html ale lepiej przygotujcie wersję bez owoców z samymi migdałami, specjalnie do tego przepisu takie właśnie zrobiłem)

Wykonanie:
Śmietanę ubijamy z miodem, po czym wstawiamy na jakiś czas do lodówki.
Orzechy prażymy na patelni i rozbijamy je na nierówne większe i mniejsze kawałki.
Do podgrzanego naczynia nakładamy nutellę i nalewamy na nią espresso.
Nakładamy wcześniej ubitą śmietanę, posypujemy orzechami i zanurzamy biscotti do samego dna i możemy bardzo delikatnie wymieszać.


Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012