Mazurek pomarańczowy


Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 160 g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka

Składniki na masę:
  • 500 g cukru
  • 5 pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 100 g batonika marcepanowego w czekoladzie
  • tabliczka białej czekolady

Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto - wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Owinąć je folią i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy lub jak w moim przypadku formy. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.


Batonik marcepanowy posiekać i wyłożyć nim upieczone ciasto.
Czas na masę pomarańczową. Cytrusy sparzyć gorącą wodą. Jedną pomarańczę pokroić w plastry. Z reszty cytrusów zetrzeć skórkę (pozostawiając jasną część), a następnie obrać, usunąć pestki i drobno posiekać lub zmiksować. Dodać cukier. Całość gotować w rondlu. Dołożyć wcześniej pokrojoną w plastry pomarańcze i doprowadzić do jej zeszklenia. Delikatnie wyłowić plastry pomarańczy, a resztę gotować do uzyskania gęstej konfitury. Odstawić do wystudzenia, po czym wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Na koniec przyozdobić plastrem pomarańczy i polać rozpuszczoną białą czekoladą.








Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012