Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 160 g masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
Składniki na masę:
- 500 g cukru
- 5 pomarańczy
- 2 cytryny
- 100 g batonika marcepanowego w czekoladzie
- tabliczka białej czekolady
Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto - wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Owinąć je folią i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy lub jak w moim przypadku formy. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.
Batonik marcepanowy posiekać i wyłożyć nim upieczone ciasto.
Czas na masę pomarańczową. Cytrusy sparzyć gorącą wodą. Jedną pomarańczę pokroić w plastry. Z reszty cytrusów zetrzeć skórkę (pozostawiając jasną część), a następnie obrać, usunąć pestki i drobno posiekać lub zmiksować. Dodać cukier. Całość gotować w rondlu. Dołożyć wcześniej pokrojoną w plastry pomarańcze i doprowadzić do jej zeszklenia. Delikatnie wyłowić plastry pomarańczy, a resztę gotować do uzyskania gęstej konfitury. Odstawić do wystudzenia, po czym wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Na koniec przyozdobić plastrem pomarańczy i polać rozpuszczoną białą czekoladą.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz