Pascha

Szybko, łatwo i przyjemnie - tak można scharakteryzować ten deser, ponieważ nie wymaga on pieczenia i w krótkim czasie można się delektować pysznym kremowym przysmakiem. 

Składniki na 3 porcje:
  • 500 g twarogu lub serka twarogowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 1 duża garść rodzynek
  • około 10 sztuk suszonych moreli
  • 4 łyżki migdałów
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy

Wykonanie:
Twaróg zmiksować razem z cukrem.
Laskę wanilii delikatnie rozciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć. Morele pokroić na małe kawałeczki. Jedną łyżkę migdałów posiekać na drobne kawałki.
Posiekane migdały, owoce, skórkę pomarańczy i miąższ z wanilii dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do pucharków.
Resztę migdałów uprażyć na suchej patelni, następnie ostudzić i posypać nimi wierzch deserów. Odstawić do schłodzenia w lodówce na jakieś pół godziny.
Tuż przed podaniem ozdobić łyżeczką skórki pomarańczowej.


 Smacznego!

2 komentarze:

 
  • Kawiarnia Aron © 2012