Szybko, łatwo i przyjemnie - tak można scharakteryzować ten deser, ponieważ nie wymaga on pieczenia i w krótkim czasie można się delektować pysznym kremowym przysmakiem.
Składniki na 3 porcje:
- 500 g twarogu lub serka twarogowego
- 100 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 duża garść rodzynek
- około 10 sztuk suszonych moreli
- 4 łyżki migdałów
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
Wykonanie:
Twaróg zmiksować razem z cukrem.
Laskę wanilii delikatnie rozciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć. Morele pokroić na małe kawałeczki. Jedną łyżkę migdałów posiekać na drobne kawałki.
Posiekane migdały, owoce, skórkę pomarańczy i miąższ z wanilii dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do pucharków.
Resztę migdałów uprażyć na suchej patelni, następnie ostudzić i posypać nimi wierzch deserów. Odstawić do schłodzenia w lodówce na jakieś pół godziny.
Tuż przed podaniem ozdobić łyżeczką skórki pomarańczowej.
Mam ochotę ją zrobić;).
OdpowiedzUsuńCudownie! Pierwsza pascha bez dodatku masla!
OdpowiedzUsuń