Tę potrawę uwielbiam wcinać na śniadanie. Ponieważ jestem łasuchem, szczególnie lubiącym słodkie, ale jednocześnie staram się trzymać jakiś umiar, uwielbiam zasłodzić się z samego rana, bo podobno rano węglowodany przyswajalne są najszybciej :-) No i z punktu widzenia dietetyki i zdrowego żywienia moim zdaniem jest całkiem w porządku - mnóstwo białka z twarogu, dobre tłuszcze z orzechów i zdrowe węglowodany z miodu.
Składniki na jedną porcję:
- 300 g chudego twarogu
- 2 łyżki miodu rzepakowego
- spora garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Do naczynia rozdrabniamy twaróg. Następnie bierzemy orzechy, zgniatamy je w dłoni i dodajemy do twarogu, delikatnie mieszamy. Teraz dodajemy miód i staramy się wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i wszystkie składniki delikatnie zmiękną na skutek połączenia ze sobą.
Na finał możemy przyozdobić niecałą łyżką miodu i rozsmarować ją delikatnie na powierzchni, a na to wszystko położyć kilka orzechów włoskich.
Smacznego!
oo u mnie dzisiaj też twarożek chudy, lecz z innymi dodatkami. Pycha :)
OdpowiedzUsuńooo ten twarożek musiał byc genialny
OdpowiedzUsuńNie będę zaprzeczał, jest naprawdę pyszny i bardzo go lubię ;-)
Usuń