Twaróg z miodem i orzechami włoskimi

Tę potrawę uwielbiam wcinać na śniadanie. Ponieważ jestem łasuchem, szczególnie lubiącym słodkie, ale jednocześnie staram się trzymać jakiś umiar, uwielbiam zasłodzić się z samego rana, bo podobno rano węglowodany przyswajalne są najszybciej :-) No i z punktu widzenia dietetyki i zdrowego żywienia moim zdaniem jest całkiem w porządku - mnóstwo białka z twarogu, dobre tłuszcze z orzechów i zdrowe węglowodany z miodu.

Składniki na jedną porcję:
  • 300 g chudego twarogu
  • 2 łyżki miodu rzepakowego
  • spora garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Do naczynia rozdrabniamy twaróg. Następnie bierzemy orzechy, zgniatamy je w dłoni i dodajemy do twarogu, delikatnie mieszamy. Teraz dodajemy miód i staramy się wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i wszystkie składniki delikatnie zmiękną na skutek połączenia ze sobą.
Na finał możemy przyozdobić niecałą łyżką miodu i rozsmarować ją delikatnie na powierzchni, a na to wszystko położyć kilka orzechów włoskich.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. oo u mnie dzisiaj też twarożek chudy, lecz z innymi dodatkami. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo ten twarożek musiał byc genialny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będę zaprzeczał, jest naprawdę pyszny i bardzo go lubię ;-)

      Usuń

 
  • Kawiarnia Aron © 2012