Po prostu nie wyobrażam sobie świąt bez zawijanego makowca. Czekam na niego cały rok, by w końcu w okresie świątecznym móc delektować się jego smakiem.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 10 dag drożdży
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 10 dag roztopionego masła
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dolać szklankę ciepłego mleka. Dodać łyżkę mąki i poczekać, aż wyrosną.
Żółtka utrzeć z cukrem.
Połączyć z resztą składników i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i z każdą rozwałkować na średniej wielkości placki, na które nakładamy przygotowaną masę makową.
Składniki na masę makową:
- 1 kg suchego maku
- 1 szklanka cukru
- 5 dużych łyżek miodu (można więcej w zależności od smaku)
- 20 dag rodzynek (ja użyłem jumbo i koktajlowej)
- 20 dag orzechów włoskich
- 20 dag migdałów
- 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej
- 6 białek
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na noc do moczenia. Rano wylać na sito i odczekać, aż dokładnie odcieknie.
Zmielić w maszynce trzykrotnie na drobnym sitku.
Dodajemy bakalie, cukier, miód oraz ubite białko i delikatnie wszystko mieszamy.
Masę nakładamy na rozwałkowane ciasto i zawijamy w roladę.
Powstałe rolady owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając miejsce na wyrośnięcie ciasta po bokach. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180-190ºC. W końcowej fazie pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone. Patyczek powinien być suchy. Jak ktoś lubi może polać lukrem.
Smacznego!
trochę przy nim zachodu, ale dla takiego efektu warto!
OdpowiedzUsuńWitam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Szana ;-)