Kawa pomarańczowa

Rozgrzewająca, słodka, z delikatnie kwaskową nutą, idealna na zimową aurę. A że obecnie mamy sezon na cytrusy, nie problem wykonać we własnym zakresie kandyzowaną skórkę pomarańczy.

Składniki na jedną porcję:
  • pojedyncza (30 ml) lub podwójna (60 ml) porcja espresso
  • 200 ml zimnego mleka UHT o zawartości tłuszczu 3,5% (szukajcie go w tesco)
  • łyżka kandyzowanej pomarańczy
  • pół kostki mlecznej czekolady

Wykonanie:
Na dno podgrzanej szklanki do kawy latte nakładamy łyżkę kandyzowanej pomarańczy. Następnie za pomocą dyszy parowej spieniamy mleko. Gdy mleko będzie spienione, przelewamy je do naczynia. Przygotowujemy espresso i wlewamy je powoli i delikatnie do szklanki, aby utworzyć charakterystyczne dla caffe latte 3 warstwy. Na wierch pianki nakładamy startą na drobnych oczkach połowę kostki mlecznej czekolady. Przed wypiciem dobrze jest wszystko wymieszać, gdyż wtedy smaki połączą się ze sobą. Szczególnie ciekawego smaku nabiera skórka pomarańczy przesiąknięta kawą.


Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012