Ta przepyszna i nieprzyzwoicie słodka kawa to idealna propozycja na rozgrzanie i osłodzenie życia w okresie jesienno-zimowym. Smak toffi jest chyba jednym z najtrafniejszych połączeń, jaki można dobrać do smaku espresso. Polecam ją jako drugie śniadanie lub podwieczorek w duecie z karmelowym cukierkiem typu Krówka lub klasycznym batonikiem Pawełek o smaku toffi z wytwórni Wedla.
Składniki na jedną porcję:
- pojedyncza (30 ml) lub podwójna (60 ml) porcja espresso
- 200 ml zimnego mleka UHT o zawartości tłuszczu 3,5%
- 2 łyżki sosu toffi
Wykonanie:
Na dno podgrzanej szklanki do kawy latte nalewamy 2 łyżki sosu toffi. Następnie za pomocą dyszy parowej spieniamy mleko. Gdy mleko będzie spienione, przelewamy je do naczynia. Przygotowujemy espresso i wlewamy je powoli i delikatnie do szklanki, aby utworzyć charakterystyczne warstwy. Wierzch mlecznej pianki możemy przyozdobić sosem toffi. Przed wypiciem mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz