Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłem tradycyjną polską "Wuzetkę". Trzeba będzie nadrobić te zaległości.
Składniki na ciasto:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki margaryny
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
Składniki na krem:
- paczka 250 g masła roślinnego
- 1 szklanka cukru pudru
- opakowanie twarożku homogenizowanego naturalnego
- opakowanie cukru waniliowego
Składniki na polewę:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/3 kostki margaryny
- łyżeczka zapachu arakowego
- 4 łyżki wody
Wykonanie ciasta:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC na około 30 minut. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
Wykonanie kremu:
Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie powoli dodawać twarożek.
Przełożyć kremem ostudzone i przekrojone ciasto.
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i zagotować, po czym rozsmarować na wierzchu ciasta.
Smacznego!
Wpraszam się na kilka kawałków!
OdpowiedzUsuńA zapraszam zapraszam, jeszcze trochę zostało ;-)
UsuńW dzieciństwie W-Zka była moim ulubionym ciastem. Przyznam,że już bardzo dawno jej nie jadłam...
OdpowiedzUsuńNo ja również nie jadłem "Wuzetki" od dawien dawna, dlatego miło było sobie przypomnieć ten smak.
Usuń