W-Z

Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłem tradycyjną polską "Wuzetkę". Trzeba będzie nadrobić te zaległości.

Składniki na ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

 Składniki na krem:
  • paczka 250 g masła roślinnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • opakowanie twarożku homogenizowanego naturalnego
  • opakowanie cukru waniliowego

Składniki na polewę:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 kostki margaryny
  • łyżeczka zapachu arakowego
  • 4 łyżki wody

Wykonanie ciasta:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180ºC na około 30 minut. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia.




Wykonanie kremu:
Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie powoli dodawać twarożek.
Przełożyć kremem ostudzone i przekrojone ciasto.




Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki umieścić w rondlu i zagotować, po czym rozsmarować na wierzchu ciasta.



 

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wpraszam się na kilka kawałków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zapraszam zapraszam, jeszcze trochę zostało ;-)

      Usuń
  2. W dzieciństwie W-Zka była moim ulubionym ciastem. Przyznam,że już bardzo dawno jej nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja również nie jadłem "Wuzetki" od dawien dawna, dlatego miło było sobie przypomnieć ten smak.

      Usuń

 
  • Kawiarnia Aron © 2012