Pleśniak


To jedno z tych ciast, których nigdy w życiu jeszcze nie jadłem. Po konsultacji z rodzicami okazało się, że w naszym domu jak dotąd nie było pleśniaka, więc będzie to swoistego rodzaju premiera. I nieskromnie muszę przyznać, że była to bardzo smakowita premiera i owe ciasto bardzo przypadło nam do gustu. Smak lekko kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki idealnie komponuje się z bezową pianką i kruchym ciastem.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, wsypać cukier waniliowy, 1 szklankę cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, żółtka oraz łyżkę śmietany. Całość ogniatać do uzyskania kruszącego się ciasta.
Przygotować tortownicę o rozmiarach ok 25-28 centymetrów. Na spód wyłożyć papier do pieczenia i wysmarować masłem, to samo uczynić ze ścianami tortownicy. Spód wykleić 2/3 przygotowanego ciasta, nakłuć widelcem. Tortownicę wstawić na 10 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjąć tortownicę z lodówki i na spód ciasta wyłożyć dżemy.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać porcjami resztę cukru i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć na warstwę dżemu. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Całość piec około 45 minut w temperaturze 180ºC.



Smacznego!
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012