Tłusty czwartek - czyli święto wszystkich łasuchów. Przyjęło się, że główną potrawą tegoż dnia są pączki. Złociste, mięciutkie, polane lukrem, okraszone skórką pomarańczy i wypełnione marmoladą. Trzeba przyznać, że faktycznie trudno się oprzeć takiemu przysmakowi.
Składniki:
- 6 dag drożdży
- szklanka cukru
- 6 szklanek mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 7 jaj
- pół kostki roztopionego masła
- marmolada różana
- lukier
- kandyzowana skórka pomarańczy
Wykonanie:
Gorące mleko wymieszać z połową mąki, odrobinę posolić. Gdy trochę przestygnie, wsypać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić, aby ciasto podrosło.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Gdy ciasto wyrośnie, wlać żółtka i roztopione masło, dosypać tyle mąki, żeby ciasto nie było zbyt gęste. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Wyrabiać tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Posypać mąką stolnicę, wyłożyć na nią ciasto i porozciągać go rękami. Odrywać garścią kulki ciasta, robić w środku palcem dziurkę, wkładać do niej konfitury, zalepiać i odkładać na stolnicę posypaną mąką, żeby jeszcze delikatnie podrosły. Wrzucać na gorący smalec i smażyć z obydwu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Polać lukrem i pokryć kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz