Pączki

Tłusty czwartek - czyli święto wszystkich łasuchów. Przyjęło się, że główną potrawą tegoż dnia są pączki. Złociste, mięciutkie, polane lukrem, okraszone skórką pomarańczy i wypełnione marmoladą. Trzeba przyznać, że faktycznie trudno się oprzeć takiemu przysmakowi.

Składniki:
  • 6 dag drożdży
  • szklanka cukru
  • 6 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 7 jaj
  • pół kostki roztopionego masła
  • marmolada różana
  • lukier
  • kandyzowana skórka pomarańczy

Wykonanie:
Gorące mleko wymieszać z połową mąki, odrobinę posolić. Gdy trochę przestygnie, wsypać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić, aby ciasto podrosło.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Gdy ciasto wyrośnie, wlać żółtka i roztopione masło, dosypać tyle mąki, żeby ciasto nie było zbyt gęste. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Wyrabiać tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Posypać mąką stolnicę, wyłożyć na nią ciasto i porozciągać go rękami. Odrywać garścią kulki ciasta, robić w środku palcem dziurkę, wkładać do niej konfitury, zalepiać i odkładać na stolnicę posypaną mąką, żeby jeszcze delikatnie podrosły. Wrzucać na gorący smalec i smażyć z obydwu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Polać lukrem i pokryć kandyzowaną skórką pomarańczy.








Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012