Kawa z miodem i imbirem

Dobra na rozgrzanie w chłodne, zimowe dni. Słodka, z delikatną nutką goryczki płynącej z imbiru.

Składniki:
  • pojedyncza (30 ml) lub podwójna (60 ml) porcja espresso
  • 200 ml zimnego mleka (użyłem mleka o zawartości tłuszczu 2%)
  • 1 łyżka stołowa (15 ml) syropu imbirowego
  • 2 łyżeczki miodu rzepakowego

Wykonanie:
Miód nakładamy do szklanek. Dodajemy syrop. Następnie spieniamy mleko. Gdy mleko będzie spienione, przelewamy je do naczynia zostawiając nieco mlecznej pianki w dzbanku do spieniania. Przygotowujemy espresso i wlewamy je powoli do szklanki, by utworzyły się warstwy. Na wierzch nakładamy pozostałą piankę. Przed wypiciem należy dobrze zamieszać, gdyż miód rzepakowy jest dosyć gęsty i trzeba mu dać chwilkę, by pod wpływem temperatury nieco się upłynnił.


Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012