Makowiec

Po prostu nie wyobrażam sobie świąt bez zawijanego makowca. Czekam na niego cały rok, by w końcu w okresie świątecznym móc delektować się jego smakiem.

Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 10 dag drożdży
  •  6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 10 dag roztopionego masła
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dolać szklankę ciepłego mleka. Dodać łyżkę mąki i poczekać, aż wyrosną.




Żółtka utrzeć z cukrem.


Połączyć z resztą składników i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno podwoić swoją objętość.




Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i z każdą rozwałkować na średniej wielkości placki, na które nakładamy przygotowaną masę makową. 

Składniki na masę makową:
  • 1 kg suchego maku
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dużych łyżek miodu (można więcej w zależności od smaku)
  • 20 dag rodzynek (ja użyłem jumbo i koktajlowej)
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 20 dag migdałów
  • 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej
  • 6 białek
Wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na noc do moczenia. Rano wylać na sito i odczekać, aż dokładnie odcieknie. 
Zmielić w maszynce trzykrotnie na drobnym sitku.


Dodajemy bakalie, cukier, miód oraz ubite białko i delikatnie wszystko mieszamy.


Masę nakładamy na rozwałkowane ciasto i zawijamy w roladę.




Powstałe rolady owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając miejsce na wyrośnięcie ciasta po bokach. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180-190ºC. W końcowej fazie pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone. Patyczek powinien być suchy. Jak ktoś lubi może polać lukrem.


 Smacznego!

1 komentarze:

  1. trochę przy nim zachodu, ale dla takiego efektu warto!
    Witam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    Szana ;-)

    OdpowiedzUsuń

 
  • Kawiarnia Aron © 2012