Cappuccino


Chyba najbardziej klasyczna i rozpoznawalna kawa na świecie. Jak mówią karty historii, słowo "cappuccino" powstało około 500 lat temu wraz z zakonem kapucynów. Nazwa owego zakonu wywodzi się od noszonych przez braci długich spiczastych kapturów, a kaptur po włosku to "cappuccio". Dyskusje nad związkiem zakonu kapucynów i kawą cappuccino trwały długo, ostatecznie zwyciężyła opinia, że napój zawdzięcza swoją nazwę za sprawą swojego koloru, który przypomina barwę habitów braciszków.

 

Oparta na pojedynczej lub podwójnej porcji espresso i odpowiednio spienionym mleku, które powinno mieć delikatną i kremową fakturę.
Idealna na pierwsze bądź drugie śniadanie. W jej włoskiej ojczyźnie pija się ją wyłącznie do południa.
Podaje się ją w porcelanowej filiżance o pojemności 160ml, w przypadku zastosowania podwójnego espresso stosujemy filiżanki o pojemności 290ml. Idealna jako pole do popisu przy latte art, czyli dekorowaniu kawy spienionym mlekiem. Ja obecnie uczę się owej sztuki, mam nadzieję niedługo pochwalić się pierwszymi efektami swoich treningów.

 Składniki:
  • porcja espresso 30ml
  • 150ml tłustego zimnego mleka, najlepiej 3,2%

Wykonanie:
Podgrzewamy filiżankę, wlewając do niej wrzątek na około minutę. Wylewamy wodę, delikatnie wycieramy, by się nie poparzyć. Do filiżanki zaparzamy porcję espresso. W tym samym momencie należy spienić mleko w wykonanym ze stali nierdzewnej dzbanku do spieniania mleka. Należy pamiętać, by mleko używane do spienienia za pomocą dyszy parowej przy ekspresie było zimne. Mleko spieniamy za pomocą wspomnianej dyszy do około 60 stopni. Gdy już spienimy mleko, wlewamy je do filiżanki z wcześniej przygotowanym espresso. Po dolaniu spienionego mleka crema z kawy powinna się delikatnie podnieść wraz z wlewanym mlekiem i zrównać się z brzegiem filiżanki.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012