Kruche babeczki z jabłkami

Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 średniej wielkości jabłek
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Jabłka kroimy na 4 kawałki, obieramy i wrzucamy do garnka w celu ich uprażenia. Pod wpływem temperatury jabłka zaczną się rozpadać a my powinniśmy im w tym pomóc, np. za pomocą dużej łyżki mieszając je i ugniatając. Gdy jabłka będą przybierać postać musu, dodajemy brązowy cukier i cynamon, jednocześnie nadal mieszając i ugniatając do momentu, gdy jabłka praktycznie w całości obrócą się w mus. Odstawiamy do wystudzenia.
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotować foremki do babeczek. Podzielić ciasto na pół. Połową wylepić foremki, drugie pół odstawić. Do foremek z ciastem nałożyć po 2 łyżki jabłek. Pozostałym ciastem przykryć babeczki, dobrze dociskając na rogach. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Po wyjęciu babeczek z foremek i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

Smacznego!
      

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012