Napój ten zapewne znany jest bywalcom sieciowej kawiarni coffeeheaven. W ich lokalu figuruje w menu jako tiger. Idealny na jesienno-zimowe dni, na rozgrzanie i pobudzenie. Przedstawiam Wam mój domowy sposób na chai caffe latte.
Składniki:
- 150ml wody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 15 sztuk goździków
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- porcja espresso 30ml
- 200ml mleka
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy 150ml wody. Następnie dodajemy cynamon, imbir, kardamon oraz goździki i umieszczamy na małym ogniu w celu zagotowania, starając się często mieszać. Gdy zawartość rondelka zacznie się powoli gotować, dodajemy cukier, dobrze mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż całość będzie na tyle gorąca, że zacznie się podnosić. Zdejmujemy rondelek z ognia i przelewamy jego zawartość do szklanki latte przez sitko. Zdejmujemy sitko ze szklanki. Przygotowujemy porcję espresso, którą wlewamy do szklanki z naparem i mieszamy. Na sam koniec dolewamy spienione mleko.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz