Kawa piernikowa

Kawa piernikowa - aromatyczna, korzenna, słodka, idealna na święta.

Składniki:
  • pojedyncza (30 ml) lub podwójna (60 ml) porcja espresso
  • 200 ml zimnego mleka (użyłem mleka o zawartości tłuszczu 2%)
  • 30 ml (2 łyżki stołowe) syropu do kawy Monin o smaku korzennych ciasteczek
  • przyprawa specialite do kaw i deserów firmy Kamis
  • pierniczek do dekoracji
  
Wykonanie:
Na dno szklanki wlewamy syrop. Następnie za pomocą dyszy parowej spieniamy mleko. Gdy mleko będzie spienione, przelewamy je do naczynia z syropem zostawiając nieco mlecznej pianki w dzbanku do spieniania. Przygotowujemy espresso i wlewamy je powoli do szklanki, aby utworzyć charakterystyczne dla caffe latte 3 warstwy. Na wierzch nakładamy pozostałą piankę. Posypujemy przyprawą i delikatnie dekorujemy pierniczkiem.



Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012