Kawa piernikowa - aromatyczna, korzenna, słodka, idealna na święta.
Składniki:
- pojedyncza (30 ml) lub podwójna (60 ml) porcja espresso
- 200 ml zimnego mleka (użyłem mleka o zawartości tłuszczu 2%)
- 30 ml (2 łyżki stołowe) syropu do kawy Monin o smaku korzennych ciasteczek
- przyprawa specialite do kaw i deserów firmy Kamis
- pierniczek do dekoracji
Wykonanie:
Na dno szklanki wlewamy syrop. Następnie za pomocą dyszy parowej spieniamy mleko. Gdy mleko będzie spienione, przelewamy je do naczynia z syropem zostawiając nieco mlecznej pianki w dzbanku do spieniania. Przygotowujemy espresso i wlewamy je powoli do szklanki, aby utworzyć charakterystyczne dla caffe latte 3 warstwy. Na wierzch nakładamy pozostałą piankę. Posypujemy przyprawą i delikatnie dekorujemy pierniczkiem.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz