Biscotti


Biscotti, zwane także cantucci lub cantuccini, to rodzaj włoskich ciasteczek o korzeniach wywodzących się z Toskanii. Najbardziej klasyczna wersja to wersja z grubo siekanymi migdałami. Jako dodatki najczęściej używa się wszelkiego rodzaju suszonych owoców - moreli, żurawiny, rodzynek itp. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są leciutko twarde, ale zarazem kruche i niesamowicie chrupiące. Przed zjedzeniem ciasteczka macza się w kawie.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 90 g brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 80 g migdałów
  • 70 g drobno posiekanej suszonej moreli

Wykonanie:
Jajka ubić mikserem razem z cukrem.
Dodać aromat, mąkę, proszek do pieczenia, wsypać migdały oraz morelę i wszystko wymieszać.
Oprószyć dłonie mąką i uformować ciasto w podłużny bochenek na papierze do pieczenia, na którym również należy wysypać trochę mąki, gdyż ciasto jest lepiące.
Piec w temperaturze mniej więcej 180 stopni przez około pół godziny. Wyjąć i ostudzić.


Po wystudzeniu pokroić nożem z piłką na mniej więcej równe kromeczki delikatnie na ukos.

Powstałe kromeczki ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, przekładamy na drugą stronę i ponownie ładujemy do piekarnika na kolejne 10 minut. To właśnie dzięki owemu dwukrotnemu pieczeniu stają się tak kruche i chrupkie.




Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012