Składniki:
- 2 jajka
- 90 g brązowego cukru
- 1 szklanka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 80 g migdałów
- 70 g drobno posiekanej suszonej moreli
Wykonanie:
Jajka ubić mikserem razem z cukrem.
Dodać aromat, mąkę, proszek do pieczenia, wsypać migdały oraz morelę i wszystko wymieszać.
Oprószyć dłonie mąką i uformować ciasto w podłużny bochenek na papierze do pieczenia, na którym również należy wysypać trochę mąki, gdyż ciasto jest lepiące.
Piec w temperaturze mniej więcej 180 stopni przez około pół godziny. Wyjąć i ostudzić.
Po wystudzeniu pokroić nożem z piłką na mniej więcej równe kromeczki delikatnie na ukos.
Powstałe kromeczki ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, przekładamy na drugą stronę i ponownie ładujemy do piekarnika na kolejne 10 minut. To właśnie dzięki owemu dwukrotnemu pieczeniu stają się tak kruche i chrupkie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz