Włoski sernik z ricotty i mascarpone

Pyszny sernik we włoskim stylu. Zwarty, gładki i kremowy za sprawą połączenia obydwu serów. Prosty i szybki w wykonaniu, odwdzięczający się niesamowitym smakiem.

Składniki na spód:
  • 225 g ciastek digestive
  • 80 g roztopionego masła

Wykonanie:
Przygotować tortownicę o średnicy mniej więcej 25 centymetrów. Samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć na drobniutkie kawałki i wymieszać z roztopionym masłem. Dno formy wyłożyć masą i schłodzić w lodówce.

Składniki na masę serową (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 750 g sera ricotta
  • 250 g sera mascarpone
  • 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru (lub mniej wedle smaku)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Przygotować sery. Z opakowania odlać wodę. Serek odcisnąć na sitku by usunąć nadmiar płynu. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i zmiksować na jednolitą masę. Wylać na wcześniej przygotowany spód. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i schłodzić najlepiej przez 24 godziny.

Do sernika warto podać konfiturę wiśniową, w moim wypadku był to produkt "Vortumnus - Smak lata". Wierzch pokryty taką konfiturą wiśniową świetnie smakuje - uzyskujemy idealny balans słodkich i nieco kwaskowatych smaków.



Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012