Pyszny sernik we włoskim stylu. Zwarty, gładki i kremowy za sprawą połączenia obydwu serów. Prosty i szybki w wykonaniu, odwdzięczający się niesamowitym smakiem.
Składniki na spód:
- 225 g ciastek digestive
- 80 g roztopionego masła
Wykonanie:
Przygotować tortownicę o średnicy mniej więcej 25 centymetrów. Samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć na drobniutkie kawałki i wymieszać z roztopionym masłem. Dno formy wyłożyć masą i schłodzić w lodówce.
Składniki na masę serową (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 750 g sera ricotta
- 250 g sera mascarpone
- 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
- 5 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru (lub mniej wedle smaku)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Przygotować sery. Z opakowania odlać wodę. Serek odcisnąć na sitku by usunąć nadmiar płynu. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i zmiksować na jednolitą masę. Wylać na wcześniej przygotowany spód. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i schłodzić najlepiej przez 24 godziny.
Do sernika warto podać konfiturę wiśniową, w moim wypadku był to produkt "Vortumnus - Smak lata". Wierzch pokryty taką konfiturą wiśniową świetnie smakuje - uzyskujemy idealny balans słodkich i nieco kwaskowatych smaków.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz