Pierniczki świąteczne


Twarde, kruche, chrupiące i niesamowicie aromatyczne świąteczne korzenne pierniczki! Idealne jako drugie śniadanie do południowej kawy, lub by w zimowy wieczór umilić sobie nimi czas w towarzystwie kubka gorącego mleka.

Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag płynnego miodu
  • 12 dag masła
  • 1 jajo
  • 1 dag sody oczyszczonej
  • 2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajo. Ciasto zagnieść i wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie. Wykrawać pierniki.
No i teraz w zasadzie wszystko zależy od naszej fantazji. Możemy sami wykroić wszelkiego typu świąteczne gwiazdki, choinki itp. lub skorzystać z gotowych foremek i wykrojników.
Ciasteczka pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 10-15 minut. Trzeba uważać, by nie zrumieniły się za mocno, gdyż będą wtedy zbyt twarde i nabiorą goryczki.
Na drugi dzień po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde. Ale jak poleżą sobie jakieś dwa, trzy dni, nabiorą wtedy nieco wilgoci i zmiękną.


Możemy je ozdobić lukrem lub gotowymi pisakami cukrowymi.


Możemy je przechowywać przez długi okres czasu w blaszanym pojemniku. Wydaje mi się jednak, że szybko znikną w okresie świątecznym :-)

Kawa americano w towarzystwie korzennego serduszka, 
czyli doskonały przepis na miły podwieczorek ;-)

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
  • Kawiarnia Aron © 2012