Składniki:
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru pudru
- 20 dag płynnego miodu
- 12 dag masła
- 1 jajo
- 1 dag sody oczyszczonej
- 2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z sodą, zrobić wgłębienie na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękkie masło i jajo. Ciasto zagnieść i wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie. Wykrawać pierniki.
No i teraz w zasadzie wszystko zależy od naszej fantazji. Możemy sami wykroić wszelkiego typu świąteczne gwiazdki, choinki itp. lub skorzystać z gotowych foremek i wykrojników.
Ciasteczka pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 10-15 minut. Trzeba uważać, by nie zrumieniły się za mocno, gdyż będą wtedy zbyt twarde i nabiorą goryczki.
Na drugi dzień po upieczeniu pierniczki są bardzo twarde. Ale jak poleżą sobie jakieś dwa, trzy dni, nabiorą wtedy nieco wilgoci i zmiękną.
Możemy je ozdobić lukrem lub gotowymi pisakami cukrowymi.
Kawa americano w towarzystwie korzennego serduszka,
czyli doskonały przepis na miły podwieczorek ;-)
czyli doskonały przepis na miły podwieczorek ;-)
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz